Caută o destinaţie

Obiective turistice Brasov

Articole Turism

Biserica Neagra

Biserica Neagra, cunoscuta initial sub denumirea de Biserica Sfanta Maria, din centrul vechii cetati a Brasovului a capatat numele de Biserica Neagra dupa marele incendiu al orasului din anul 1689, cand fumul a innegrit toate zidurile si cladirile vechiului oras medieval. Construita intre anii 1383 si 1477, fiind aproape distrusa in totalitate in timpul invaziei turcesti de la 1421, Biserica Neagra este una dintre cele mai importante monumente arhitectonice si de arta ale Romaniei. Planul initial al constructiei cuprindea doua turnuri pe fatada vestica a cladirii , insa,din lipsa de fonduri abia la 37 de ani mai tarziu de construirea edificiului a fost construit doar cel sudic ce are o inaltime de 65 de metri.

Turnul Bisericii Negre adaposteste alaturi de alte doua clopote mai mici, unul dintre cele mai mari clopote din Europa si cel mai mare din Romania, acesta cantarind 6300Kg. Incendiul din 1689 a adus Bisericii Negre avarii de proportii, iar reconditionarea acesteia a durat mai bine de 100 de ani. Construita initial cu influentele gotice edificiul a capatat in urma renovarii o infatisare baroca, mesterii care au putur realiza reconditionarea bisericii fiind adusi din strainatate deoarece cei din zona nu aveau cunostintele necesare pentru infaptuirea acestei lucrari de mare arta. Insa suferintele Bisericii Negre nu se opresc aici, ea a fost afectata in decursul vremurilor de numeroase cutremure, necesitand astfel lucrari de intretinere si renovare continue. In anii 1654-1656 s-au construit doua contraforturi exterioare pentru sprijinirea arcului de trimf, alte lucrari de restaurare efectuandu-se in secolele XIX-XX. Renovarile din anii 1937-1944 au consolidat in primul rand corul. In exterior au fost refacute fialele, iar statuile contraforturilor, din secolul al XV-lea, au fost inlocuite cu copii, originalele fiind adapostite in interiorul bisericii Intre anii 1969-1977, din fondurile statului s-au realizat ample lucrari de renovare si de rstaurare a acoperisului, a fatadei de sud si a interiorului bisericii. Dupa cutremurul din 1977, restaurarea a fost continuata din fondurile comunitatii bisericesti, din colecte si donatii. S-au consolidat boltile, interiorul bisericii a fost zugravit si la toate ferestrele s-au montat geamuri speciale cu proprietati filtrante, pentru protejarea covoarelor impotriva actiunii razelor ultraviolete.

Dupa incheierea lucrarilor de renovare in interior, la 27 mai 1984 a avut loc reinaugurarea bisericii in prezenta unor numeroase personalitati din tara si strainatate. Construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin, orga mecanica ce se afla in Biserica Neagra este cea mai mare orga si unica orga de acest gen functionala din sud-estul Europei. Orga are 3993 de tuburi si 76 de registre si mai daruieste inca melomanilor clipe de neuitat in cadrul concertelor saptamanale care au loc aici.

Galerie foto


foto: Cristina Predoiu
autor: Cristina Predoiu
16-Jul-2010